Хіміки взяли участь в Міжнародній конференції в Італії


Викладачи кафедри хімія та наноматеріалознавства взяли участь у Міжнародній конференції в Італії, м. Трієст



Продуктивно, цікаво та насичено промайнув минулий тиждень для викладачів кафедри хімії та наноматеріалознавства. 11-13 січня 2023 р. на базі центра the Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP), відбувся 21th International Workshop on Computational Physics and Materials Science: Total Energy and Force Methods, який був присвячений науковим розробкам, методам та квантовим розрахункам в галузях фізики та хімії.

Передові вчені з Індії, Бразилії, Європи, Америки та Африки представляли свої доробки-презентації, ділились своїми напрацюваннями, ідеями та реалізацією наукових проектів. Хочеться з нетерпіннням відмітити, що був представлений доклад професора, лауреата Нобелівської премії Ronald Hoffmann, який родом з України та професорки Debashree Ghosh, яка отримала премію The Walter Kohn Prize.

Викладачі з Черкаського національного університету мали можливість представити і свій постер з теми "DFT study of electrooxidation catechol mechanism in water solution on Pt-electrode", опублікувати тези та поділитись українськими досягненнями в галузі квантової та фізичної хімії.

Від групи авторів Лут О.А., Шевченка О.П та Шафорост Ю.А. мала змогу представити Україну, зокрема, Черкаський національний університет, ННІ природничих наук та кафедру доцентка Олена Лут. Вона представила напрям спільної роботи, який був споріднений з тематикою конференції.


Несподіваним виявилось і те, що під час роботи конференції відбулось святкування заснування комп’ютерної програми для квантових розрахунків Quantum Espresso. На честь такої події був представлений смачний торт з емблемою програми, який був несамовито смачний. Учасники конференції мали змогу оримати подарунки на пам’ять про проведений час в колі видатних науковців.

Ми глибоко вдячні організаційному комітету, особливо професору Nicola Seriani за запрошення до Італії, до прекрасного міста Трієст та особливо, за щиру підтримку нашій державі та непередбачувано цікаву конференцію. We express our deep gratitude to the organizing committee of the conference, especially Nicola Seriani for the invitation to Italy, to the city Trieste and for the support to Ukraine as a whole.