Відбулась Всеукраїнська наукова конференція з агрономії

2 червня 2023 року базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Сільське господарство України під час війни: виклики та проблеми аграріїв». Співорганізаторами конференції виступили: Уманський національний університет садівництва, Ukravit Science Park, ТОВ «ДСВ-Україна», Черкаська державна сільськогосподарська дослідна станція ННЦ «Інститут землеробства НААНУ», Полтавський державний аграрний університет, Херсонський державний аграрно-економічний університет.

Конференція була спрямована на вирішення актуальних питань щодо визначення ролі, впливу і завдань аграрної науки в умовах війни та в повоєнний період. У ході пленарного засідання в доповідях науковців та аграріїв було розглянуто: основні питання розвитку та аналізу ґрунтозахисних принципів відтворення чорнозему в агроценозі у військовий час; формування продуктивності зернових культур у процесі переходу до системи No-till та в процесі тривалого застосування добрив; рекультивації земель, постраждалих від військових дій; можливості використання ріпаку як стратегічної культури для виробництва олії та як одного з кращих попередників зернових культу; можливостей закладання інтенсивного саду в повоєнний час; сервісну допомогу Інституту здоров’я рослин в умовах війни; розподіл мишоподібних гризунів у біотопах та створення ними реальної загрози посівам зернових культур, ріпаку, багаторічним травам.

У доповідях на засіданнях секцій були проаналізовані науково-практичні підходи щодо поглиблення навичок самостійної наукової роботи студентів, розширення їхнього наукового світогляду, дослідження проблем практики та вміння пов’язувати їх з обраним теоретичним напрямком дослідження, визначати структуру та логіку майбутньої дипломної роботи.

У ході роботи конференції учасники відвідали компанію Ukravit, де ознайомились із виробництвом та напрямками наукових досліджень. Загалом у ході пленарних і секційних засідань було представлено близько ста доповідей. Учасники конференції засвідчили розширення зв'язків науки і виробництва, взаємне збагачення різних за напрямками досліджень провідних наукових шкіл та установ.