Відбулась Міжнародна наукова конференція зі збереження вікових дерев

На базі Національного природного парку «Холодний Яр» 5-6 жовтня 2023 року відбулась IV Міжнародна науково-практична конференція, присвячена збереженню вікових дерев на природоохоронних територіях. Співорганізатором конференції виступив Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького.

До Холодного Яру з'їхалися фахівці з провідних наукових закладів та установ України, Польщі та Литви. У перший день роботи конференції було заслухано 20 доповідей. Науковці ННІ природничих та аграрних наук представили результати своїх досліджень. Кандидат біологічних наук, проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло виступив із доповіддю про вікові дерева на об’єктах природно-заповідного фонду. Викладачі кафедри біології, екології та агротехнологій, кандидатка біологічних наук Ольга Зубенко та Юлія Компанієць представили доповідь на тему «Екологічні аспекти захисту вікових дерев від стовбурових шкідників».

Другий день науково-практичної конференції проходив безпосередньо біля найстарішого дерева України — дуба Максима Залізняка. Фахівці-арбористи піднялися на дерево, провели його обстеження та відео фіксацію стану дерева, видалили сухі небезпечні гілки, перевірили страхувальні канати.

Завершилася конференція обговоренням стану дуба Максима Залізняка, в ході якого фахівці окреслили заходи щодо його покращення.

Джерело:
https://cdu.edu.ua/news/naukovtsi-chnu-vzialy-uchast-v-naukovii-konferentsii-zi-zberezhennia-vikovykh-derev.html?fbclid=IwAR0ddr_pzXht_aAuFjGgl2iFuLF3cExCzLjLcmQrTS2JVP22w0qzZ615uhs